O intelegere poate fi:
scrisa sau orala |
formala / informala |
explicita / implicita |
valida juridic sau nu |
pusa in practica sau nu |
obligatorie sau nu ("gentlemen's agreement") |
Pe scurt, o intelegere reprezinta situatia in care partile isi exprima intentia comuna de a se comporta intr-un anumit mod.
Atentie! Intelegerea intre societati cu privire la comportamentul pe piata poate ramane doar la stadiul de intentie, nefiind necesara punerea sa in practica.
Atentie! In anumite situatii chiar si tacerea poate avea valoarea unui consimtamant la intelegere.
Intelegerea va conduce in mod automat la incalcarea legii, nefiind admise justificari (e.g. nu am realizat un folos / am realizat pierderi / doar am asistat la discutii / doar am dezbatut problema / nu am influentat discutiile).
Reguli practice
Pretul trebuie stabilit in mod liber de catre fiecare companie. Notiunea de ”pret” include orice element care conduce la stabilirea pretului (e.g. discounturi, rabaturi, suprataxe, metode de stabilire a pretului, pret minim, etc.)
Este necesar ca termenii si conditiile de vanzare sa fie stabilite in mod liber de catre intreprinderi. NU trebuie agreata cu concurentii aplicarea acelorasi termeni si conditii comerciale pentru clienti (e.g. facilitati de credit, conditii de creditare, grad de indatorare, etc.).
Atentie! Orice decizie de modificare a preturilor trebuie dictata / justificata de necesitati economice, fiind necesara ca aceasta sa NU fie realizata cu scopul de a ”semnaliza” concurentilor intentia de modificare a acestuia. In acest scop, trebuie evitate anunturile publice care pot fi vazute ca incurajand industria sa adopte o pozitie comuna in privinta pretului.
Participarea la licitatii trebuie sa fie realizata in mod liber. NU este legala intelegerea intre concurenti cu privire la preturile si conditiile oferite in cadrul participarii la o licitatie. In mod similar, nu sunt permise intelegerile referitoare la depunerea de oferte false, acoperirea reciproca a costurilor de licitare, ”adjudecarea prin rotatie” a licitatiilor, neparticiparea la o licitatie.
Limitarea ofertei reprezinta de asemenea comportamente contrare legislatiei de concurenta. Astfel de comportamente cuprind acorduri intre concurenti in vederea limitarii ofertei, investitiilor sau dezvoltarii produselor noi, nefiind admise nici macar in scopul de a preveni contaminarea pietei cu instrumente bancare neperformante.
Intelegerile referitoare la impartirea pietelor sau clientilor sunt interzise. NU sunt permise acorduri pentru impartirea pietelor geografice sau a pietelor produselor, teritoriilor de vanzare ori clientilor. De asemenea, sunt interzise intelegeri cantitative in baza carora sunt convenite cantitatile de servicii oferite ori cotele de piata.